Elizas blog

10 oplevelser i Epirus: Grækenlands hemmelige perle

Jeg har glædet mig helt vildt til at dele min nye feriedestination med dig: Epirus i Grækenland! Jeg kom for et par år siden til området for første gang, efter at have været på Lefkas. Jeg faldt omgående for dette område af Grækenland på grund af dens ro, de storslåede naturparker og den skønne befolkning. Regionen Epirus er endnu ukendt for de fleste. Derfor er det også let at finde væk fra masseturismen og tæt på den lokale, græske kultur. Her har jeg samlet nogle af mine bedste oplevelser i Epirus. Jeg håber, at du bliver lige så forelsket i regionen, som jeg er!

1. Besøg kystbyen Parga

Parga er en by, man næsten kun kan elske. Den billedskønne farverige havnefront, det gamle slot og det glinsende, klare hav. Parga er fuld af liv om sommeren, når lokale fra blandt andet Korfu og Paxos kommer sejlende hertil for at nyde byen. Slottet er helt sikkert et besøg værd. Det har både været beboet at ottomanerne og venetianerne siden det 11. århundrede og har haft til formål at beskytte byen mod pirater. Her er masser af historie at fordybe sig i.

Parga Parga

2. Slap af på én af Sivotas strande

Efter en hyggelig formiddag i Sivota by, hvor jeg har shoppet de lækre økologiske og lokale produkter, tager jeg til stranden. Bella Vraka strand er lidt travl på denne tid af dagen, så jeg kører til Zeri strand, hvor jeg kan parkere i skyggen og nyde stilheden på den lidt mindre kendte strand. Havet omkring Sivota er krystalklart og dejligt lunt. Andre strande i området er Mega Drafi strand og den lidt travlere Mikri Ammos strand.

Sivotas strande Sivotas strande

3. Tag på roadtrip til Vikos Nationalpark

Epirus er stedet at tage til, hvis man gerne vil opleve den græske, næsten uberørte natur. Når du booker din ferie hos mig, er en lejebil altid inkluderet, hvilket gør det let at komme til nationalparker og andre afsidesliggende attraktioner. Især Vikos Nationalpark er et besøg værdigt. Her kan du svømme i naturpools og vandre i den vilde natur – og hvem ved, måske endda se én af de sjældne brune bjørne! Kør afsted tidligt om morgenen, så du kan nå at se så meget af naturparken som muligt!

Vikos kløft Papingo naturlige pools

4. Besøg landsbyerne i Vikos Nationalpark

Hvis du begiver dig ind i Vikos Nationalpark, sørg da for at besøge landsbyerne Papingo og Mikro Papingo. Disse to hyggelige landsbyer er lidt som at træde ind i en anden verden. Her er stille, tempoet er roligt, og du møder næsten kun de lokale og deres hunde og får. Jeg spiste en herlig frokost i Mikro Papingo på en café med den skønneste udsigt over Pindus bjergene. Mikro Papingo er vejens endedestination, og det føles også lidt som verdens ende. Herfra må du vende om og køre tilbage af de små kringlede veje, men det gør ikke noget, for så har du muligheden for at nyde den fantastiske udsigt igen!

Papingo Pindus Bjergene

5. Tag en vandtaxa til Lichnos Beach

Tæt ved den hyggelige by Parga finder du den smukke Lichnos strand. Du kan tage en vandtaxa dertil fra byen, eller køre dertil og parkere ved stranden. Vandet er så krystalklart, at du kan beundre de farverige fisk, mens du bader i det lune, rene vand. Og når du trænger til noget at spise eller en lækker frappé, kan du nyde godterne fra de hyggelige taverner, du finder på stranden.

Lichnos Beach

6. Deltag i de lokale festligheder i Parga

14. og 15. august er to vigtige dage i Parga. De lokale fejrer den såkaldte Kanaria Festival d. 14. august, hvor de mindes indbyggernes tilbagevenden til byen fra Korfu. Historien bag denne festival er, at indbyggerne var nødsagede til at flytte, da Parga solgtes til ottomanerne i det 19. århundrede. 13 år senere kunne de vende hjem, og det er denne begivenhed, de lokale fejrer. D. 15. august fejres Jomfru Maria i Panagia, en lille ø lige ud for Parga. Her kan du tage del i festlighederne og nyde god mad, musik og fyrværkeri.

Kanaria Festival Fejring af Jomfru Maria

7. Sejl ud til de små øer ud fra Sivota

Sidst jeg var i Sivota, begav jeg mig i båd ud til de små øer ved Sivotas kyst. Du kan booke en sejltur på havnen i Sivota. Øerne er som små miniudgaver af det naturskønne Epirus. De er grønne og frodige, og så er der masser af laguner og grotter, som du kan gå på opdagelse i. Der er fire små øer i alt. Hvis du vil se en lidt større ø, kan du fra Igoumenitsa også sejle til Korfu for en dag! Jeg ved ikke med dig, men jeg kan ikke få nok af den græske ø-stemning!

Panagia Korfu

8. Nyd Epirus’ køkken

Som i resten af Grækenland, skuffer det lokale køkken i Epirus aldrig. I området er de specialister i at lave forskellige tærter, ofte bestående af forskellige lokale grøntsager og de lækreste oste. Også drikkevarerne i Epirus laves af lokale råvarer. Regionens ‘tsipouro’ er en likør, der bliver lavet af lokale bær eller kanel. Den er dejligt sød og varmende. Til dessert kan du nyde de lokale kager af filodej, også kaldet saragli. De fås i forskellige varianter med for eksempel valnød, mandel, figen eller bær – altid med sirup, der gør kagen dejligt saftig.

Tsipouro Spinach pie

9. Ro i kano ud til Afrodites grotte

Jeg sidder i en kano sammen med min ven Stratos. Her er stille, solen skinner og havet omkring os er dybblåt. Jeg beder Stratos om at stoppe for en stund, læner mig lidt tilbage i sædet, lukker øjnene og mærker solen på mit ansigt. Jeg har ikke travlt med at padle videre hen mod Afrodites grotte, for Stratos og jeg har tid nok til at opleve grottens og havets skønhed. Da vi lidt senere ankommer til grotten, forstår jeg godt, hvorfor grotten er lige netop Afrodites – gudinden for kærlighed og skønhed. Den hvide grottes kontrast mod det klare blå vand er som et maleri. Du kan leje kanoer ved Lichnos strand og padle de cirka 500 meter ud til grotten.

Kanoer på Lichnos Strand Afrodites Grotte

10. Besøg Epirus’ største by Ioannina

Godt 80 kilometer fra Sivota og 100 kilometer fra Parga ligger Ioannina, den største by i Epirus. Byen har masser af ting at byde på, både kulinariske, historiske og kulturelle oplevelser. Jeg vil især anbefale dig at se det gamle slot og at sejle ud til den lille ø Nisi i søen Pamvotida. Inde bag slottets mure vil du se, at byens stille liv fortsætter her i små, lokale huse og kringlede gader. Søen giver Ioannina en friskhed og er desuden synlig fra det meste af byen. Nyd den smukke udsigt over på Nisi og bjergene fra de fleste af byens caféer.

Øen Nisi Ioannina

Skal du med til Epirus og opleve regionens skønne natur, gastronomi og kultur? Eller er du mere til de nærved liggende øer Korfu og Lefkas? Jeg håber i hvert fald, at du fik lyst til skrive Epirus på din liste over destinationer, du vil opleve!

Har du nogle tips til oplevelser i Epirus, som du vil dele med mig?

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar