Elizas blog

10 særlige ting jeg så i den afbrændte Douro Valley

Som du uden tvivl allerede har set på min blog eller på Instagram, besøgte jeg i november Douro Valley i Portugal. Dette område blev hårdt ramt af skovbrande, som raste i løbet af sommeren 2017. Jeg besøgte naturligvis dette område for at plante det første træ i Elizas Skov, men også fordi jeg med mine egne øjne ville se, hvad konsekvenserne af denne naturkatastrofe havde været. Det var ret intenst at se mit elskede Portugal på denne måde. Alle de sorte bakker, og de forkullede smukke planter og træer. Jeg så blandt alt det sorte dog også mange smukke ting. Ting som jeg ikke havde forventet, og som viste mig, at der var håb. Med tilstrækkelig hjælp fra de passionerede mennesker, som forsøger at gøre en forskel, kan dette område igen blive grønt.

1. Århundrede gamle oliventræer, som overlevede brandene

Flammerne i en skovbrand er ofte nådesløse og ødelægger hele områder meget hurtigt. Det er derfor usædvanligt, når noget helt særligt bliver skånet. Jeg fotograferede disse oliventræer fra bilen, og Duarte fortalte mig at de er ca. fem hundrede år gamle.

2. Dette ene træ i midten af alt det sorte

Dette er endnu sådan et eksempel. Alt omkring dette ene træ blev ødelagt, det var det eneste der overlevede. Et helt særligt syn, ikke sandt?

3. Drivkraften fra Duate og hans hold

Dette gjorde mig virkelig glad: Mossy Earths drivkraft. Duarte og hans team arbejder hver dag hårdt for at genopbygge naturreservatet. De ved rigtig meget om området og er fast besluttede på at genoprette dette.

4. Lidenskaben fra de lokale der hjælper

Det er ikke kun Mossy Earth, men også lokalbefolkningen der arbejder hårdt på at genoprette området. De lokale hjælper bl.a. med at transportere frøplanterne eller med at plante de små træer.

5. Grænsen mellem grøn og sort

Når du bevæger dig rundt i området er det overvældende at se hvor hurtigt landskabet forandrer sig. Fra en grøn oase til forkullet udvisket terræn. Netop på grund af denne forskel, er det tydeligt hvor stor en indflydelse skovbrandene har haft.

6. De første græs spirer der dukkede frem

Dette var måske en af de mest imponerende ting at se. Vi så de første lysegrønne spirer der dukkede frem fra den forkullede jord. Dette græs blev sået af Mossy Earth for at styrke jorden.

7. Den grønne bro

Floden sørgede for at denne naturlige bro ikke brændte. Denne grønne sti, var meget synlig i det mørke landskab.

8. De hvide duers huse

Da jeg så disse hvide huse oppe i det fjerne, havde jeg ingen anelse om, hvad de blev brugt til. Duarte og Pedro fortalte mig, at det er due-huse, og at de er meget vigtige for genplantningen. De indsamlede duers afføring anvendes som gødning. En mere bæredygtig og frugtbar type end kokassegødning som vi ellers kender.

9. Dette skilt som var blevet stående

I nærheden af Elizas Skov er mange vandrestier. En stor del af disse gik også tabt i ilden, ligesom skiltene der angav ruterne. En vandrerute løber lige forbi Elizas Skov, og skiltet der angiver denne tidligere rute havde overlevet ilden.

10. De første gribbe

Når et naturområde er plaget af en skovbrand, flygter dyrene. Gribbene er en af de første dyrearter, der vender tilbage til et udbrændt område. Fra skovfoged Pedro lånte jeg en kikkert, så jeg kunne se de første gribbe. De kom meget tæt på!

I sommeren 2017 hærgede der voldsomme skovbrande i International Douro Natural Park i Portugal. Jeg er gået sammen med non-profit organisationen Mossy Earth, for at genopbygge 20 hektar af dette ødelagte område. Det gør vi ved at plante Elizas Skov, og du kan hjælpe! For 75 kr. kan du købe et træ i Elizas Skov, og sammen kan vi bringe dette område tilbage til live!

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar