Elizas blog

10 skjulte skatte på Kreta

Kreta er én af mine favoritøer i det skønne Grækenland. Før jeg tog til Kreta første gang, forbandt jeg det kun med masseturisme. Men på den største af Grækenlands øer er der stadig så mange uopdagede steder! Gennem samtaler med de lokale kretanere, og ved at køre rundt i min bil, har jeg fundet frem til de bedste skjulte skatte på Kreta. Jeg har tidligere delt mine tips til at besøge nogle gemte perler på Kreta. Men siden da har jeg opdaget endnu flere unikke steder, som jeg gerne vil dele med dig!

1. Den hvide landsby, Loutro

Landsbyen Loutro er en gammel, billedskøn fiskerby, som du kun kan sejle til. Der er nemlig ingen veje i landsbyen, og dermed ingen biler. Til gengæld er der et væld af hyggelige, lokale huse, taverner samt naturskønne vandreruter. Hos én af de hyggelige taverner i landsbyen kan du for eksempel smage den lokale kretiske ‘Dakos’ – en ret, som består af blandt andet cherrytomater, Kalamata-oliven og feta ovenpå et særligt sprødt brød. Dét er smagen af ægte sommer!

2. Rodakinos fredelige strand

Kreta har mange strande, hvoraf mange er travle om sommeren. Derfor har jeg været på opdagelse efter smukke strande, der er mindre besøgte. Ved at tale med de lokale, fandt jeg, sidst jeg besøgte Kreta, frem til Rodakino strand. Den er stille, og består af fint grus, men i vandet er der sandbund. Stranden er ideel for familier, og hvis du gerne vil finde lidt skygge, er her masser af træer at krybe i læ under fra den varme sol.

3. Venizelos familiens hvileplads

Mellem Chania by og lufthavnen finder du Venizelos-familiens gravsted, som har den bedste udsigt over Chania. Både Eleftherios Venizelos og han søn Sofoklis har været statsministre i Grækenland, og de er begravet på dette smukke sted. Jeg kan få meget tid til at gå med at sidde på en bænk og kigge ud over byen og havet. Hvis du er heldig, kan du endda være med til et globryllup, da der ofte er par, der gifter sig i den tilhørende kirke. Er du lækkersulten, vil jeg anbefale dig at smage kagerne på caféen Koukouvaya. De er næsten lige så gode som caféens udsigt!

4. Palaikastros smukke strande

Psst… Vil du høre om nogle af de strande, jeg har opdaget, som næsten ingen andre kender til? Rizovigio strand er en ægte skjult skat i den østlige del af Kreta. Her kommer ikke mange mennesker ud over de lokale grækere. Du skal derfor være opmærksom på, at der heller ikke er mange muligheder for at leje liggestole. Der er dog et par hyggelige taverner i nærheden, hvor du kan spise en lækker græsk salat eller fisk fra de lokale fiskerbåde. Vil du gerne til en strand, hvor der er lidt mere liv? Tag da til Chiona Strand, kun 1,5 kilometer fra Palaikastro. På denne skønne strand har du rig mulighed for at nyde skyggen under et træ og hoppe i det klare lune vand.

5. Anogia: Zeus’ barndomsby

Anogia er en landsby beliggende i hjertet af Kreta. Landsbyen spiller en vigtig rolle i antikkens historie. Det var nemlig her, Zeus ifølge historierne voksede op og opholdt sig gennem hele sin ungdom. Jeg forstår godt, at han valgte at blive hængende i denne hyggelige by, hvor indbyggerne altid er gæstfri og maden lækker. Især vil jeg anbefale dig at smage landsbyens lokale ret bestående af stegt lam. Råvarerne produceres i området, og de lokale er virkeligt gode til at lave mad! Hvis du er interesseret i at gå på opdagelse i sagnene om Zeus, kan du besøge Idean grotten, hvor han siges at være blevet født…

6. Nyd udsigten fra det historiske Phaistos

Du kender sikkert Knossos, men på Kreta finder du også mindre kendte ruiner som Phaistos, hvis historie går helt tilbage til stenalderen. Phaistos har været beboet fra ca. 4.000 år før vores tidsregning, men blev ødelagt i den sene bronzealder under et jordskælv. Ud over de imponerende rester af den gamle by, er udsigten også helt fantastisk. Når du står og kigger ud over bjergene og markerne, giver det pludselig mening, at de oprindelige beboere valgte dette sted til at slå sig ned. De havde det perfekte overblik! Phaistos har en hyggelig café, der helt sikkert er et besøg værd for en frappé med udsigt.

7. Gæstfrie kretanere i Megala Chorafia

Megala Chorafia er en hyggelig landsby i nærheden af Chania. Når jeg bor ved én af mine indkvarteringer her, oplever jeg hver gang, at jeg lever midt i det lokale kretiske liv. Ved Marialena Villas nyder jeg at være tæt på de lokale og de hyggelige taverner, men også at trække mig tilbage på min egen private terrasse. Fra Megala Choafia har du den smukkeste udsigt til de ’Hvide Bjerge’, og så ligger landsbyen kun 5 minutters kørsel fra den stille Kalami strand!

8. Elafonisi: naturøen, som man kan gå ud til!

Øen Elafonisi ligger ud fra Kretas sydvestlige kyst. Øen er et beskyttet naturreservat, der på grund af tidevandets lagring af mikroorganismer har lyserøde sandstrande! Kontrasten med den lyserøde strand og det turkisblå hav er fantastisk. ’Elafi’ betyder hjort, fordi de lokale hjorte engang fandt ud af, at de kunne gå ud til øen. Det kan du også – nogle dage endda uden at få våde fødder! Du kan parkere din bil ved Elafonissi strand og gå derfra ud til øen.

9. Den venetianske havn i Chania

Chanias havn er både historisk, hyggelig og unik. Havnen blev bygget i det 14. århundrede blandt andet som et værn mod pirater. Havnen er spækket med hyggelige caféer og taverner, samt monumenter fra forskellige historiske perioder. Du finder derfor både ottomanske, venetianske og kretanske elementer på havnen. Desuden er havnen mere stille end resten af Chania, og det er det perfekte sted at finde lidt ro efter at have udforsket Kretas andenstørste by.

10. Samaria Gorge: det perfekte sted at vandre

Ønsker du at være lidt aktiv under din ferie på Kreta, vil jeg anbefale at vandre i Samaria Kløften. Nogle siger, at den er Europas længste kløft – og jeg synes i hvert fald også, at den var lang nok… Da jeg gik den storslåede tur, sidst jeg var på Kreta, blev jeg overrasket over, hvor varieret naturen er på øen. Vandreruten kræver, at du har vandreskoene med, og at du tager afsted tidligt om morgenen – så undgår du også turistbusserne. Du starter i 1.250 meters højde og efter 16 kilometers gåtur ender du nede i den smukke kystby Agia Roumeli, hvor du kan slappe af ved en hyggelig taverna og tage en velfortjent dukkert i havet.

De græske øer har så meget historie, natur og kultur at byde på! Måske kunne du tænke dig at tage på en rundrejse til flere af de skønne øer? Du kan for eksempel sejle til Santorini eller Rhodos fra havnen i Heraklion. Mine kolleger hjælper dig gerne med at sammensætte en skøn ferie i det græske øhav!

Kender du til nogle skjulte skatte på Kreta, som jeg endnu ikke kender til?

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar