Elizas blog

2-i-1 italiensk foccacia

Efter en ferie i Italien ved jeg næsten ikke, hvad jeg savner mest. De skønne bjerge, søerne, de gæstfri italienere, eller de kulinariske oplevelser… De første ting, kan jeg ikke gøre så meget ved herhjemme, andet end at glæde mig til min næste ferie til dette dejlige land. Men de kulinariske oplevelser kan jeg heldigvis til dels genskabe i mit eget køkken! Når jeg bager denne italienske foccacia, kan jeg næsten mærke den varme italienske sol i mit ansigt og høre de søde toner fra gademusikerne i Firenzes instrumenter. På den måde kan jeg genleve mine skønne ferier hjemme hos mig selv. Det bedste fra to verdener!

Med denne opskrift på italiensk foccacia kan du selv drømme dig til Sicilien, Toscana, eller din favoritregion i Italien.

Ingredienser:

Til brødet
500 g mel
50 g gær
1 tsk. salt
300 ml lunkent vand

Til tomat-basilikum toppingen
1 potte basilikum
1 fed hvidløg
1 håndfuld cherrytomater
5 spsk. soltørrede tomater
Olivenolie
Havsalt

Til hvidløg-rosmarin toppingen
2 fed hvidløg
3 rosmarinstilke
Olivenolie
To spsk. skiveskårne sorte oliven
Havsalt
Revet parmesanost

Tilberedning:

Hæld melet i en stor skål. Lav et hul i midten af melet og strø saltet heri. I en anden skål opløses gæret i lunkent vand. Hæld derefter også vandet i det hul, du har lavet i melet. Rør langsomt mere og mere mel sammen med vandet. Når vandet og melet er blandet sammen, kan du begynde at ælte dejen. Tag dejen ud af skålen og ælt den i cirka fem minutter. Du kan alternativt også ælte den et par minutter i din røremaskine.

Læg dejen tilbage i skålen og læg et fugtigt viskestykke over. Lad dejen hæve i en time. Mens dejen hæver, kan du lave tomat-basilikum toppingen.

Tomat-basilikum toppingen:
Pluk bladene af basilikumplanten og hak dem fint. Læg de hakkede basilikumblade i en morter med en smule salt. Pres også et fed hvidløg i morteren og knus alle ingredienserne. Tilføj en god sjat olivenolie og mal blandingen til det bliver til en pesto.

Fordel toppingerne på din italienske foccacia

Fordel dejen i et ovnfast fad smurt med olivenolie, eller på en bageplade beklædt med bagepapir. Prøv at fordele dejen ligeligt, så tykkelsen er den samme. Nu fordeler du de to slags topping, på hver sin halvdel af brødet, som følger:

Første halvdel: tomat-basilikum
Først fordeles pestoen med hænderne på den ene halvdel af foccaciaen. Tryk gerne lidt ned i dejen med dine hænder, så du laver små fordybninger. Halvér cherrytomaterne og fordel dem på brødet med den våde side opad. Fordel også de soltørrede tomater over denne halvdel af foccaciaen.

Anden halvdel: hvidløg-rosmarin
Tag bladene af rosmarinstilkene. Hæld lidt olivenolie over den tomme halvdel af din foccacia. Fordel olien med hænderne og pres også her fingrene lidt ned i dejen så du laver små fordybninger. Pres de to fed hvidløg ud over dejen og fordel det godt. Strø med revet parmesan og fordel skiverne af oliven ud over brødet. Drys til sidst med havsalt.

Forvarm ovnen på 220 grader.

Efter at du har fyldt de to slags topping på foccaciaen, lægger du igen et fugtigt viskestykke over brødet og lader det efterhæve i 30 minutter.

Foccaciaen skal bages i 25 minutter. Det er færdigt, når brødet er luftigt, og når skorpen er sprød  og gylden. Server foccaciaen mens den er dejligt lun.

Nyd smagen og duften af italiensk foccacia i dit eget hjem, og del gerne dine kreationer ved at benytte hashtagget #elizaskøkken. Du kan finde mine andre mediterranske opskrifter her. Der er også opskrifter fra blandt andre Grækenland og Spanien.

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar