Elizas blog

Alt hvad du gerne vil vide om siestaen i Spanien

Jeg elsker at tage på eventyr, men jeg holder nu også meget af at sove. Jeg ved ikke noget bedre end at slumre hen i middagssolen, mens jeg hører bølgerne bryde på stranden. Spanierne har virkelig regnet den ud med siestaen! Som du sikkert allerede ved er siestaen en eftermiddagslur, der holdes for at undgå dagens varmeste timer. På grund af siestaen er dagen i Spanien inddelt på en anden måde end vi er vandt til. Dette forårsager sommetider forvirring blandt rejsende. I denne blog fortæller jeg alt, hvad der er værd af vide om siestaen i Spanien.

Hvilken rolle spiller siestaen i Spanien?

På grund af siestaen er Spaniens dagsinddeling anderledes end i fx Danmark. Spanierne arbejder oftest fra 8.30 til 13.30 og igen fra 16.30 til 20.00.

Europæiske regler gør at også spanske virksomheder bliver tvunget til at holde åben om eftermiddagen og mange spaniere, især i storbyerne, kan derfor ikke holde siesta. Men rejser du ligesom jeg til de små autentiske landsbyer, kan du uden tvivl ikke undgå at løbe ind i siestaen. Jeg oplever ofte at livet står stille om eftermiddagen fra kl. 14, og tavernaerne og de små torve igen vågner omkring kl. 20.

Det er ikke alle rejsende der bryder sig om siestaen, da det betyder at du ikke altid kan planlægge din dag som du er vant til. En slentretur gennem indkøbsgaderne kl. 14, kan ende med en stor skuffelse, hvis du ser at de små autentiske butikker er lukket. Men siestaen er en vigtig del af den spanske kultur, og hvis du vil opleve det autentiske Spanien, er der ikke andet at stille op, end at overgive sig til den nye dagsinddeling!

Hvorfor holder spanierne siesta?

 1. For at undgå varmen
  Dette er hovedårsagen til at siestaen eksisterer, og også grunden til at den oprindeligt opstod. Siestaen afholdes efter frokost når solen står højest og når det er varmest. Ved at undgå at arbejde i dette tidsrum sparer spanierne på deres energi og arbejder derefter længere.
 2. For at kunne nyde en lang frokost
  For spanierne er frokosten det vigtigste måltid på dagen, og de værner godt om den. Nogle gange kan frokosten godt tage to timer og der bliver også drukket alkohol. At slå mave og snuppe en lille lur er derfor også vigtigt for, at kunne komme frisk tilbage på arbejde.
 1. Fordi de sover mindre om natten
  Spanierne sover i gennemsnit en time mindre om natten end de anbefalede otte timer. Dette er bl.a. fordi Spanien ligger i en uheldig tidszone. Solen bliver i Spanien længere oppe end i andre europæiske lande med samme tidszone. Dette stimulerer til at lave mad senere og være aktiv om aftenen, i stedet for at gå tidligt i seng. Derfor liver mange gader først op omkring midnat, og selv de ældre er oftest til at findes på gaden til sent. Dette ville ikke være muligt uden siestaen.
 2. Fordi det er sundt
  Spanierne ved at det er godt for din krop, at tage en lur midt på dagen. Det reducerer stress, forbedre din hukommelse og er godt for dit hjerte!

Godt at vide om siestaen i Spanien

 • Butikker og virksomheder er oftest lukket i siestaen mellem kl. 14.00 og 17.00.
 • Restauranter og cafeer lukker oftest lidt senere til deres siesta, fra 16-20.00.
 • Banker, posthuse og det offentlige holder oftest kun åbent om morgenen, og åbner ikke mere efter kl. 14.00.
 • Museer og sædværdigheder er for det meste åbne fra 9-14 og fra 16-17.
 • Har din indkvartering i Spanien en reception, er denne oftest også lukket i middagstimerne.
 • Det bliver af mange spaniere opfattet som uhøfligt at ringe i siestaen.

Sådan holder du selv siesta som en spanier

Når du er på ferie i Spanien kan du bedst overgive dig til dagsinddelingen og nuppe en lur midt på dagen. Dette er mine tips til den bedste eftermiddagslur:

 • Drik en god kop kaffe før du skal sove. Dette lyder måske skørt, men det virker. Det tager ca. 20-30 minutter før koffeinen begynder at virke, og på den måde er du ekstra frisk, når du vågner.
 • Led efter et afsides komfortabelt sted. Dette kan selvfølgelig være din seng, men en god stol ved poolen er også altid et godt valg.
 • Hold det kort. Spanierne sover i siestaen oftest kun 15-30 minutter. Bliver du liggende længere kan det være ret svært at vågne igen.
 • Føl dig ikke skyldig! En lur kan føles unaturlig, men du er på ferie og har fortjent det!

Hotel Caballito de Mar in Alicante er der en masse dejlige steder, hvor du kan tage en lille lur. Min favorit er hængekøjen, hvor jeg har den dejligste udsigt over bjergene. Dette er nok en af de bedste steder i Spanien til at nyde siestaen!

Holder du også af at tage en eftermiddagslur i din ferie?

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar