Elizas blog
Daktyla

Daktyla: Opskrift på min cypriotiske yndlings dessert

Når jeg tænker på det cypriotisk køkken, løber mine tænder i vand. Cypern er kendt for sine friske produkter, men også for dets alsidighed. Derfor opdager jeg noget nyt ved hvert besøg! Jeg fandt for eksempel ud af, at desserter og slik Cypern er en vigtig del af menuen på Cypern. Min favorit er daktyla. Navnet betyder kvinde fingre, og du kan her forvente en dejlig sød dessert.

Da jeg besøgte min gode ven Alexandra på Cypern for et par år, mødte duften af mandler og kanel mig fra køkkenet. Alexandra fortalte mig, at hendes bedstemor lavede daktyla, en populær dessert på Cypern. Daktyla er lavet af dej fyldt med en blanding af mandler, sukker og kanel, dyppet i en sød sirup. “Spiser du en, kan du ikke stoppe igen!” tilføjede Alexandra med et glimt i øjet. Nysgerrig som jeg er, besluttede jeg mig for at kigge ud i køkkenet. Her var hendes bedstemor travlt beskæftiget med at rulle dejen ud. Hun sendte mig et stort smil og spurgte om jeg ville give en hånd med. Jeg kunne ikke komme hurtigt nok i forklædet! Enhver chance for at lære og smage en autentisk opskrift griber jeg!

Kort herefter sad vi alle tre ved køkkenbordet for at nyde vores hjemmelavede daktyla. Jeg har siden da aldrig forladt Cypern, uden at have smagt denne delikatesse mindst en gang. Selvfølgelig fik jeg opskriften fra Alexandras bedstemor med det samme. Da jeg ikke vil snyde dig for den lækre dessert, deler jeg den med dig herunder! Fortæller du mig, hvis du har prøvet opskriften?

Ingredienser daktyla (10 stk.)

Dej:
– 1 kg mel
– 180 ml olivenolie
– knivspids salt
– et par dråber citronsaft
– 480 ml vand

Fyld:
– 300 g finthakkede mandler
– 50 g sukker
– 1 teske kanel
– 1 spiseske rosenvand

Sirup:
– 1 kg sukker
– 0,75 l vand
– citronsaft fra ½ citron
– 1 kanelstang
– 2-3 nelliker

Tilberedning:

Sigt melet og tilsæt salt, olie, vand og citronsaft. Ælt det hele sammen i ca. 10 min. til dejen bliver fast. Dæk dejen til med et viskestykke og lad dejen stå  og hvile ca. 1 time ved stuetemperatur.

I mellemtiden kan du lave fyldet. Det gør du ved at blande alle ingredienserne sammen.

Siruppen laver du ved langsomt at lade sukkeret smelte ved lav varme i en gryde. Tilsæt herefter vand, citronsaft, kanelstang og nelliker. Lad det koge forsigtigt i ca. 2-3 min. Sluk herefter for varmen og lad siruppen afkøle.

Daktyla’erne laver du ved at rulle dejen helt tyndt ud, ca. 1-2 mm. og derefter skære rektangler ud i ca. 8-10 cm. På hver rektangel fordeles en teskefuld fyld, og de rulles på den lange ende, så fyldet er dækket. Mas enderne sammen med en gaffel, så de lukkes og ”fingrene” laves.

Derefter steges daktylaen i varm olie i gryden. Når de er gyldenbrune, er de færdige. Derefter dyppes de i den afkølede sirup og lad dem køle af igen. Du kan drysse lidt af mandelfyldet over som pynt. Velbekomme!

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar