Elizas blog

Gemte perler på Kreta

Mange mennesker forbinder Kreta med masseturisme. Hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg det lidt på samme måde, når jeg fx hørte om travle badesteder som Chersonissos. Kreta ville ikke være en af mine græske yndlingsøer, hvis ikke man også samtidig kunne slippe væk fra alle turisterne og al travlheden. Det er bare vigtigt at vide, hvor man skal tage hen, og disse gemte perler deler jeg selvfølgelig gerne med dig!

Turisme på Kreta

Da jeg kørte over de smalle bjergveje på Kreta for allerførste gang, opdagede jeg, at en stor del af Kreta overhovedet ikke ligner feriedestinationer, hvor det vrimler med turister. I de små landsbyer hænger gamle græske koner stadig deres tøj til tørre og man kan til fulde opsnuse den traditionelle græske kultur, så her er der masser af muligheder for at opleve den ukendte side af Kreta. Øens nordlige del kan byde på mange skønne, idylliske steder som fx stranden ved Marathi, bjerglandsbyen Bali og landsbyen Plaka, hvor du finder de allerbedste fisketavernaer. Og jeg fandt hurtigt ud af, at den sydlige del af Kreta også har mange gemte perler.

Den sydlige del af Kreta

Mellem Kretas nordlige og sydlige del ligger der tre bjergkæder, der er over 2500 meter, og de sørger for en naturlig barriere. Der er kun et par veje, der fører over disse bjerge og gør det muligt at rejse fra øens nordligste punkt og helt ned til sydspidsen. Klinterne hænger ud over havet, og bjergene tårner stejlt op ad bølgerne, så der er ikke meget plads til bebyggelse. Jeg kørte sydpå for et par år siden og kom kun forbi små bjerglandsbyer, mindre hoteller og hyggelige tavernaer. Den sydlige del af Kreta er stedet, hvis du ønsker at opleve den traditionelle gæstfrihed, som grækerne altid har været kendte for.

Sfakia

På min opdagelsestur på Kretas sydlige del havnede jeg også i Sfakia, et uberørt område i sydvestlig retning med høje bjerge og en rå kystlinje. Den oprindelige kretensiske kultur trives her i bedste velgående, og de fleste indbyggere i landsbyerne lever stadig som hyrder, fisker eller olivenbonder. Det er også her man finder den kendte Samaria-kløft. Der er ingen gennemgående vejforbindelse, og det kommer roen til gode. Der er en færgeforbindelse til de forskellige landsbyer (eller hvis du hører til de mere aktive, kan du også tage turen til fods).

Autentiske bjerglandsbyer

Der ligger små, traditionelle landsbyer spredt over de sydlige bjerge, og her kan man købe noget af Grækenlands bedste olivenolie og honning. Da jeg slentrede rundt i landsbyen Azogires´ gamle, hyggelige gader glemte jeg både tid og sted. Her bliver restauranternes menukort skiftet ud hver eneste dag, for alt afhænger af dagens fiskefangst. Hos Alfa Kafenion –  ved hovedvejen der fører til Azogires – kan du glæde dig til skønne græske retter, men også hygge dig med husgeden, der går frit ind og ud af cafeen. Stedet er absolut et besøg værd!

Vil du også opleve de gemte perler på Kreta? Besøg min hjemmeside for at finde de skønneste steder!

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar