Elizas blog

Skjulte perler på skønne Sydkreta

I morges bumpede jeg over de ujævne veje gennem de smukke bakker omkring landsbyen Agia Galini på Sydkreta. Jeg troede faktisk, at jeg var faret vild, men lige inden jeg skulle til at finde kortet frem, fik jeg øje på Michalis, der stod og vinkede i vejkanten. Jeg havde mødt ham for nogle år tilbage, da jeg udforskede den sydlige del af Kreta for allerførste gang. Da jeg skulle rejse hjem, inviterede han mig til snart at vende tilbage igen: ”Så skal jeg nok vise dig resten!”

Og jeg glæder mig faktisk rigtig meget til at opleve resten af Kretas sydlige del. Omgivelserne er pragtfulde, det ved jeg fra sidste gang, jeg gæstede øen. De små hvide huse, man ser overalt på bjergskråningerne, og de autentiske fiskerlejer sørger for en hyggelig stemning.

Kretas gamle hovedstad, Gortys

Michalis tager mig med til den oldgræske by Gortys, der i antikken var Kretas hovedstad. Vi slentrer forbi ruinerne af templer, teatre og offentlige bade, og det er som at gå rundt i romertiden. Ved de små strande i nærheden af Kommos nyder jeg udsigten i fulde drag, WOW!

Vi er efterhånden blevet ret sultne og beslutter os til at vende tilbage til Agia Galini og prøve de græske mezedes i Kosmas taverna – det er et af de bedste spisesteder i Agia Galini.

Agia Galini Kreta

Agia Galini og hellig fred

Mens vi spadserer gennem Agia Galinis smalle stræder i retning af tavernaen, fortæller Michalis mig byens historie. Stedet var et lille, ukendt fiskerleje for bare 40 år siden, og det er svært at forestille sig, når man betragter alle de hvidmalede huse og de blomstrende haver. Michalis forklarer mig, at Agia Gallini betyder noget i retning af “hellig fred” på græsk. Det forstår jeg udmærket, for havet og den fredfyldte atmosfære virker utrolig afslappende.

I Kosmas taverna kaster vi over de lækre spinathapser, de fyldte vinblade og den friturestegte feta. Jeg kunne godt tænke mig en græsk siesta efter det overdådige måltid, men Michalis har endnu en skjult græsk perle i ærmet. “Vi afslutter dagen hos Palazzo Greco Villas,” siger han og smiler over hele ansigtet. Hans smil afslører, at det må være et helt specielt sted.

Afslapning på solsenge ved poolPalazzo Greco Villas pool

Vi sidder ved swimmingpoolen og nyder udsigten over det azurblå hav ude i horisonten og de omkringliggende bakker. ”Skal vi gå en lille tur?” Jeg afventer ikke engang Michalis’ svar og rejser mig hurtigt op. Omgivelserne er alt for smukke til bare at blive siddende. Det er, som om alle de bedste steder på skønne Sydkreta mødes her, for kort efter befinder vi os allerede i vildere, bjergagtige omgivelser. Hvor er jeg glad og taknemmelig for, at Michalis har villet dele sine ukendte perler med mig.

Har du selv fået lyst til at opleve atmosfæren på dette skønne sted? Du finder Palazzo Greco Villas på min hjemmeside!

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar