Elizas blog

Grækerne og italienernes siesta!

Det der engang begyndte som noget simpelt, er nu vokset til et kulturelt fænomen, som du som besøgende ikke kan komme uden om: siestaen. Min tidligere blog handlede om den spanske siesta, men i Grækenland og Italien tager de lokale sig også en middagslur. Da jeg endnu ikke vidste så meget om livsstilen ved Middelhavet, blev jeg en dag fanget med rumlende mave for en låst dør ved et lokalt bageri ved 13-tiden. Og i Grækenland stod jeg engang på en lille togstation foran en lukket billetluge. Ups! Også i Grækenland og Italien lukker butikker og telefoner og det travle liv står stille for en kort stund. Det virker som om at livet holder vejret i den tid. I denne blog kan du læse alt om den græske og italienske siesta!

Hvordan fungerer den græske siesta?

Siestaen i Grækenland er gennem årene blevet en del af den græske identitet. Grækerne kalder deres siesta for ”messimeri”. Mellem kl. 14-17.00 lukker butikkerne imens grækerne tager sig en middagslur. Det er meget normalt at tage sig en lur, og der er derfor ikke velset at forstyrre nogen i dette tidsrum. Vidste du at grækerne selv har udråbt en lov, der forbyder støj ved middagstid?

På grund af messimeri har grækerne andre spisevaner end vi er vandt til. For os er morgenmaden det vigtigste måltid på dagen, men sådan er det ikke i Grækenland. Grækerne starter gerne dagen med en (is)kaffe og henter på vejen til arbejde en tiropita, et græsk ostebrød. Vær opmærksom på dette, hvis du rejser til en af mine græske indkvarteringer. Somme steder er der ikke altid en omfattende morgenmad.

Grækerne tager sig derimod god tid til det store måltid sammen om aftenen. Aftensmaden er hellig for grækerne og begynder oftest ret sent. Omkring kl. 21 begynder restauranterne så småt at blive fyldt, og i sommermånederne er dette ofte først ved 22-tiden. Du vil hurtigt opdage at mange butikker også stadig har åbent på dette tidspunkt, da det i løbet af dagen er for varmt. Først når det køler ned kommer grækerne til live og musikken i tavernaerne bliver tændt. I starten skal man lige vende sig til denne rytme, men den lange middagslur sørger i stedet for et brusende natteliv!

Hvordan fungerer den italienske siesta?

I Italien bliver siestaen også kaldet ”riposo”. Italienerne bruger gerne deres riposo på en stor frokost eller en lille middagslur. Italienerne spiser gerne mellem 12.30 og 16.00 og lukker døre til kirker, museer og butikker. Da der bliver meget stille i gadebilledet i byerne kan det for besøgende forekomme mindre hyggeligt. Det kan derfor bedre betale sig at starte tidligt, og så slappe af midt på dagen. Eller spise en stor brunch og først tage på bytur sent på eftermiddagen.

For italienerne er en stor frokost med familien meget vigtig og de bruger gerne god tid på dette måltid. I de små landsbyer vil du selv kunne se, at politistationen lukker midt på dagen. Mange restauranter er i Italien lukket mellem frokost og aftensmad, og du vil derfor ikke se mange restauranter der åbner før kl. 20.

Mange rejsende bliver overrasket over denne royale middagspause, men tænker du på at mange skal arbejde frem til kl. 20, så er det forståeligt at de nyder deres riposo. Hvis du alligevel er på opdagelse i Italien, hvorfor så ikke gøre som italienerne? For mig handlede det bare om at ændre min dagsrytme!

Mine yndlingssteder at tage en middagslur

 

 

 

Tenuta Edoné på Sicilien er der forskellige steder hvor du kan tage dig en middagslur, men himmelsengen står dog højest på min liste. Her kan du efter en travl dag kaste dig i det hvide sengetøj og nyde den sicilianske ro!

 

 

 

 

 

 

Jeg er vild med udsigt til havet og på Sea View CastleZakynthos kan jeg ligge og kigge ud på havet fra en af de specielle sol-loungers. Det inviterer til en lille middagslur, hvis jeg altså kan få øjnene væk fra den smukke udsigt!

 

 

 

Hvor nyder du gerne en middagslur?

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar