Elizas blog

Oplev mit fund Enagron: føl dig ét med naturen på Kreta

Selv om jeg faktisk allerede kender mange smukke steder på Kreta, er min ven Manos fast besluttet på at dele nogle af øens hemmelige perler med mig. De sidste par dage har vi vandret gennem magistrale kløfter, har han fortalt mig sagn fra oldtiden og har han ladet mig opleve det ægte Kreta langt væk fra de travle turiststeder ved kysten. Vi begyndte altid dagen med lækker græsk yoghurt med frisk frugt, honning og nødder. Og afsluttede dagen med den lokale raki, for den kommer man ikke udenom på Kreta!

På det seneste har mine tanker kredset om Enagron, et af mine unikke fund, som jeg foreslår Manos, at vi også lige kører et smut forbi. Jeg mødte Enagrons ejer Yiannis for mange år siden. En typisk græker, der er stolt af sit land, og et af de mest gæstfrie mennesker, jeg kender. Og supermodig, fordi han for en hel del år siden tog skridtet og startede en feriebestemmelse baseret på økologiske principper. Dengang var det noget af et vovestykke, for han sagde sit job op inde i byen (og havde altså intet sikkerhedsnet). Den første gang, jeg besøgte Enagron, var jeg imidlertid overbevist om, at Yiannis og hans kone Fani ikke ville komme til at fortryde deres beslutning.

Enagron ligner absolut ikke almindelige ferieboliger, for stedet udgør faktisk en hel landsby. Bygningerne er opført som en gruppe huse, og der er også både cafe og restaurant. Alting er baseret på økologiske principper og foregår i harmoni med naturen. De anvendte produkter bliver købt hos lokale bønder, men man dyrker også selv økologiske grøntsager og frugt og forsøger at belaste naturen så lidt som muligt. Som gæst kan du deltage i alle mulige ´grønne´ aktiviteter: Fremstilling af ost, botaniske vandreture og madlavningskurser med udgangspunkt i det lokale køkken. Og efter en dags ´hårdt´ arbejde kan du selvfølgelig tage dig en velfortjent dukkert i swimmingpoolen, for sådan en er der skam også.

Manos og jeg kører sammen til landsbyen Axos. Jeg har sendt bud i forvejen, så Yiannis og Fani ved, at vi er på vej. Mens jeg er ved at parkere bilen, kommer de begge til syne for at byde os velkommen. “Dejligt at se jer!” Yiannis siger, at der er noget, han vil vise os. Det viser sig, at vi er kommet på det helt rette tidspunkt, for de er ved at lave Graviera, øens traditionelle ost, og brød. Så hvis Manos og jeg har lyst til at være med…?

 

Der står en lille gruppe gæster omkring Stravoula, Enagrons faste kok, mens hun forklarer, hvad der skal ske. Først ælter hun dejen og former den til brød, inden hun skubber den ind i træovnen. Mens brødet står i ovnen, går Stravoula i gang med at lave den lokale ost af frisk fåremælk. Lidt efter får vi lov til at smage på den nylavede ost, der stadig er lunken. Helt anderledes end man er vant til, men uhm, den har en skøn smag!

Et paradis for dem, der elsker ro og fred og det traditionelle, græske landliv: Det er Enagron i en nøddeskal. Når man er på besøg hos Yiannis og Fani, føler man sig virkelig ét med naturen. Det lyder måske lidt svævende, men det er en skøn, naturlig oplevelse, som du ikke vil glemme lige med det samme. På den lille video herunder kan du få et indtryk af, hvad jeg mener, men det kan selvfølgelig ikke sammenlignes med at se og opleve stedet med egne øjne…

Lyder det som det perfekte sted for dig? Du finder Enagron på min website!

 

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar