Elizas blog
Vakantie op Gozo

Småt men virkelig godt: 10 aktiviteter til din ferie på Gozo

Gozo er lillesøster-øen til Malta. Lille er den – kun 14 km lang og 7 km bred! Men det gør bestemt ikke Gozo mindre spændende at besøge, for på øen er der meget at se og opleve. Jeg elsker denne særlige destination, hvor der altid dufter af fennikel og når solen går ned, skifter kalkstenslandsbyerne farve til guld. Her er også dejligt roligt, og befolkningen lever efter egen mening i deres egen tidszone: GMT, eller ”Gozo Maybe Time”. Det lyder som sang i mine ører, en rigtig ferie uden jag og stres. Denne blog er en hyldest til denne lille fine ø, og jeg giver dig her tips til skønne aktiviteter i løbet af din ferie på Gozo.

1. Overnat i et farmhouse

Gozo og Malta har en rig og varieret arkitektur, da øen har været i hænderne på mange forskellige besættere gennem tiden, ligesom den italienske nabo-ø Sicilien. Dette er synligt i ”farmhouses”, landhusene af kalksten med både indflydelse fra den Nordafrikanske og Europæiske barok. I dag er der mange af disse gamle landhuse, som er ombygget til indkvarteringer. De tilbyder deres overnattende gæster en unik og autentisk atmosfære blandt den lokale kultur fra Gozo. Jeg har fundet to farmhouses til dig på Gozo: Gozo Farmhouses og Carini Farmhouses. Begge moderniseret og med en helt unik atmosfære.

 

2. Prøv Gozo-ost

Fønikerne, romerne og araberne bragte alle deres forskellige smagsoplevelser til øen, hvilket gør det lokale køkken næsten lige så komplekst som arkitekturen. Gozo er meget frugtbar, og bringer derfor mange smagfulde og friske produkter med sig. En af disse produkter er den traditionelle Gozo-ost, en blød hvid ost af fåre- og gedemælk. Du støder på denne ost i mange af øens retter. Osten bliver tit serveret frisk, men også tørret med peber. Den sidstnævnte har en meget stærk lugt, men en skøn intens smag! Under din ferie på Gozo bliver du nødt til at prøve en af deres mange forskellige små tærter, lavet med Gozo-ost. Uhhmmm!

 

3. Beundre saltpanderne

På Gozo finder du de ældste saltpander i verden! Der er i århundreder udvundet salt på øen, og håndværket bliver givet videre fra generation til generation. Nogle familier har udført dette håndværk i hundredevis af år. Ud over den historiske værdi, er saltpanderne også utrolig smukke. Det skinnende salt imod de gyldne kalksten og den blå himmel giver en helt speciel udsigt. Du finder saltpanderne nord for Zebbug. Vil du vide mere om historien, så se denne korte dokumentar.

 

4. Kør på tur uden mål

Selvom Gozo er lille, er det et skønt sted, at køre rundt i det rolige, uberørte landskab uden et mål. Gozo er en smule koldere, der er mere vind og det regner også lidt mere her end på Malta og Comino (hovedsaligt om vinteren). Dette ser du også på naturen, da her er meget grønnere end på de andre øer. Jeg nyder at køre rundt i det frodiger landskab, når jeg er her. Godt at vide, før du tager til Gozo: de kører her i venstre side af vejen!

 

5. Besøg Victoria

Victoria er hovedstaden og den største by på øen. Næsten alle veje på Gozo leder også mod denne by. Victoria kaldes også Rabat. I byen finder du mange særlige attraktioner, som fx Citadel og St. George’s Basilica. Herudover er det absolut værd at slentre igennem byen og nyde de skæve gader, hyggelige restauranter og små butikker.

 

6. Tag en dukkert i Blue Hole

Gozo har ligesom Malta en rå og klippet kyst. Naturen sørger ind i mellem for mysteriøse klippeformationer, såsom stejle klipper, buer og dybe huller. Dette er tilfældet tæt ved Djerwa, hvor naturen har skabt en dyb naturlig swimmingpool. Dette sted er især elsket af dykkere. The Blue Whole befinder sig tæt på The Azure Window, som frem til sidste år, var en af Gozos mest populære attraktioner. Denne naturlige bue faldt desværre sammen sidste år, til alles ærgrelse.

 

7. Vandre Wied-il-Gashri

Gashri-dalen er et naturområde i den nordlige del af Gozo. Området er kendetegnet ved de dybe kløfter, hvor azurblåt havvand strømmer igennem. Du kan her tage på en pragtfuld vandretur, kaldet Wied-il-Gashri. Vandreturen er på ca. 5 km. og tager dig ud til uspolerede steder. I foråret er denne gåtur særligt smuk. Det er desuden heller ikke et dårligt sted til en svømmetur!

 

8. Oplev Gozo fra vandet

Gozo er måske smukkest når du ser øen fra vandet. Mange steder på øen er det også muligt at booke på en sejltur, fx i den idylliske kystby Mgarr, hvor færgen også lægger til. Fra en båd har du den bedste udsigt til den imponerende kyststrækning med de høje klippeformationer.

 

9. Besøg Ggantija templet

Ggantija templet er den mest værdifulde attraktion på de maltesiske øer. Dette tempel hører til nogle af de ældste monumenter i verden. Templerne blev bygget for omkring 5.500 år siden og er dermed ældre end Pyramiderne i Giza. Ggantija står også på Unescos verdens kulturarv. Navnet betyder ”Place of Giants” og stammer fra en maltesiske myte, hvor indbyggerne troede på, at templet var bygget af giganter.

 

10. Nyd solen og det krystalklare vand ved Ramla Bay

Ramla Bay er nok Gozos eneste rigtige sandstrand. Der er også andre lækre strande, men denne er ekstra smuk og unik! Det rødlige sand giver stranden en helt speciel farve. Jeg vil anbefale dig at tage hertil en tidlig morgen, for du vil desværre ikke være den eneste om at nyde solen på stranden.

 

Flere tips til en ferie på Gozo?

Kan du heller ikke få nok af Gozo? Se da også min video fra min ferie på Gozo, eller læs min blog om mine favorit restauranter på øen.

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar