Elizas blog

Ti oplevelser i den magiske region Lazio

For nyligt har jeg tilføjet Lazio, en ny region i Italien, til min hjemmeside. Denne region er bedst kendt for sit funklende midtpunkt, Rom. Selvom jeg er vild med den historiske by, er det lidt en skam, at byen løber med al opmærksomheden. Lazio har så meget at byde på og opleve, og i denne blog vil jeg gerne give dig inspiration til, hvad du selv kan gå på opdagelse efter i Lazio. Men pas på, når du læser denne blog, kan det være du bliver ligeså forelsket i regionen som mig. Her er ti ting, du kan opleve i Lazio:

1. Vandre op til Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio er nok den bedst kendte landsby i Lazio, men uden tvivl et besøg værd. Civita di Bagnoregio er beliggende nord for Rom og har en helt speciel placering, nemlig på toppen af en stor klippe. Byen bliver også kaldt ”den døende landsby”, fordi den ligger så højt og er derfor meget sårbar for naturkatastrofer som jordskælv og laviner. Du kan kun nå landsbyen via den karakteristiske gangbro. Du betaler et lille beløb for at besøge byen, som bliver brugt til opretholdelse og til at beskytte landsbyen. Tag dig tid, drej ad de små smalle gader og lad dig fare vild. Så ser du det ægte liv i byen!

2. Tag en romantisk gåtur gennem Ninfas botaniske haver

Ninfa er et virkelig særligt sted! I middelalderen var Ninfa en landsby der bestod af 150 huse, et par kirker og møller. Landsbyen blev opkaldt efter myternes nymfer der boede i de nærliggende skove og søer. Sygdommen malaria ramte landsbyen hårdt og efterlod den helt øde. Planter og dyr overtog området og groede over ruinerne. I det tyvende århundrede forvandlede familien Caetani den forladte landsby til en botanisk have. Ninfa er den smukkeste have i Italien – og måske i hele verden.

3. Lad dig forundre i Sperlonga

Sperlonga er en kystby mellem Rom og Napoli. Byen har en smuk strand, hvor du kan gå en dejlig tur, og masser af spisesteder, hvor du kan fylde din mave med italienske delikatesser. Den største attraktion i Sperlonga er dog Kejser Tiberius’ hule. Denne romerske kejser havde en hule i nærheden af sin villa, hvor han holdte overdådige fester, hvor gæsterne kunne svømme i den gigantiske saltvandspool. Ved hulen er et lille museum, hvor du kan beundre fund fra villaen. Fra stranden går man direkte ind til museet. Sikke et magisk sted!

4. Lad dig overraske i monstrenes have (Bomarzo haven)

Når vi snakker om magi er dette sted et levende eventyr. Helt oppe i den nordligste del af Lazio finder du Bomarzo. Bomarzo gemmer på en helt særlig have der dateres helt tilbage til 1547. Haven er designet af Pirro Ligorio, en kendt arkitekt og arkæolog. I haven vandrer du langs forskellige stenmonstre, den ene mere smuk og skræmmende end den anden. Dette er en af mine favoritter i Lazio.

5. Udforsk det underjordiske Rom

I Rom er der nok at opleve over jorden, men den mindre kendte side af byen er underjordisk! Rom har et underjordisk gang-system på ca. 1.300 km. Også under jorden kan du opleve usædvanlige seværdigheder, som fx det romerske stadion Domitianus. Rejsende med nerver af stål kan gå på opdagelse i de spøgelsesagtige grave fra Scipio.

6. Tag en dukkert i Bolsena søen

I fortiden var Lazio kendetegnet ved vulkansk aktivitet. Lavaen gjorde jorden frugtbar, som du ikke kan undgå at se, når du bevæger dig gennem landskabet. Lazio er dækket af et stort grønt tæppe af vinmarker og oliventræer. Lavaen sørgede også for de mange søer, hvoraf kratersøen Bolsena er den største. I denne gigantiske sø ligger der endda to små øer. Søen byder på flere fine strande, hvor du kan tage dig i dukkert i det klare blå vand.

7. Besøg Castel di Tora

Denne landsby er en af de bedst bevarede middelalder landsbyer i Lazio. Den ligger nord for Rom og er bygget op ad et bjerg. Det betyder, at du fra landsbyen altid kan nyde den panoramiske udsigt. Også her kan du slentre gennem smalle gyder og under smukke buer.

8. Slap af i Terme del bullicame

Den vulkanske aktivitet i fortiden har også sørget for særlige varmtvandskilder. Terme del bullicame ligger i nærheden af byen Viterbo, og er et sted hvor lokalbefolkningen kommer for at slappe af i de naturlige og varme pools. Perfekt til at give dine trætte ben en pause efter at have vandret alle landsbyerne tyndt!

9. Cykel langs villaerne i Tivoli

Tivoli er en by i nærheden af Rom og et sandt paradis for cyklister. Her stod de tidligere landhuse ejet af velhavende romere. På cyklen kan du beundre disse villaer udefra. Nogle af dem kan du også besøge og gå på opdagelse i indefra. Udforsk haven ved Villa d’Este, der er fuld af springvand, og kør forbi den overdådige Villa Adriana, residens for kejser Hadrianus. Begge er optaget på Unesco World Heritage List.

10. Sejl til Ponza

Ponza er en vulkans ø på Lazios sydkyst. Ponza er den største ø af Pontineøerne og kan nås med færge. Turen tager ca. 1,5 time, men det er det absolut værd. På denne unikke klippeø kan man sagtens blive.

Der er så meget at opleve i Lazio! Hvad står øverst på din liste?

 

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar